Programma Tuinconcerten 2010 Theatertuin Sela

 Ierse singersongwriter opent Sela concertseizoen

De Ierse singersongwriter Martin Hutchinson opent het concertseizoen van tuintheater Sela. Op zijn negende stond Hutchinson al op het podium in de danszalen en de pubs van zijn geboorteplaats Kildare, westelijk van Dublin. De kleine Martin speelde accordeon in de Hutchinson family band van zijn vader, die het op zijn beurt weer had geleerd van oma Maggie. De Ierse songs en ballads zitten Martin dus in het bloed. In zijn puberjaren tijdens de vroege jaren zeventig verruilde Martin de accordeon voor de gitaar en begon hij aan zijn eigen odyssee in de muziek.

Sinds hij zo´n twintig jaar geleden neerstreek in Utrecht heeft Hutchinson zich steeds meer ontpopt als singersongwriter die intussen, op zoek naar de essentie van zijn muziek, zonder begeleidingsband zijn eigenzinnige liedjes ten gehore brengt. Schijnbaar achteloos fingerpicking, dan weer virtuoos op de slide-gitaar begeleidt Hutchinson zichzelf tijdens het zingen en bij zijn singsong verhalen over onder andere oma Maggie (´Rock and Roll started in 1903`).´Hutchinson is a restless drifter´, merkte een recensent op over de lyrics op zijn vierde cd Lousing Grounds. De singersongwriter neemt je bij de hand en dompelt je onder in zijn eigen sfeer. En altijd klinken ergens op de achtergrond de Ierse wortels van Kildare

16 mei 2010, 14:00 uur: Ierse songs door singersongwriter Martin Hutchinson.
Entree : € 7,50

Het paviljoen wordt feestelijk en officieel geopend op zaterdag 26 juni!

Vierstemmige liefdesliederen uit de Romantiek

Zoals het Concertgebouworkest zijn onvergelijkelijke klank voor een deel te danken heeft aan de akoestische kwaliteiten van het Concertgebouw, zo zijn de vier stemmen van het Leeuwenburgh Vocaal Kwartet gevormd door de klankzuivere ruimte van het middeleeuwse Leeuwenburgh in hartje Utrecht. Iets van die vocale helderheid zal ongetwijfeld verloren gaan in het Sela openluchttheater, maar daar staat tegenover dat de stemmen van het kwartet dusdanig op elkaar zijn afgestemd dat de elementen op de harmonie geen vat zullen krijgen. Sopraan Esther Burgstra, alt Ingrid van Ree, tenor Hans van Dijk, en bariton Evert Jan Nagtegaal zingen romantische liefdesliederen van Schumann en Brahms in het tuintheater.
De zwaarmoedige Robert Schumann schreef zijn mooiste liefdesliederen tijdens de eerste huwelijksjaren met Clara Wieck, de liefde van zijn leven. In de muziek valt de ontlading te beluisteren na de hevige strijd - tot de rechter aan toe - die Schumann met de vader van de beroemde concertpianiste had moeten voeren voordat hij Clara de zijne mocht noemen. Johannes Brahms vond minder geluk in de liefde, maar koesterde zijn leven lang een diepe genegenheid voor diezelfde Clara. Na Schumann's geestelijke instorting en uiteindelijk dood, ondersteunde Brahms met geldelijke middelen Clara en haar omvangrijke gezin. Of zijn platonische liefde voor Clara de inspiratie vormde voor zijn latere ‘Liebeslieder' is speculatie maar niet onaannemelijk.

6 juni 2010, 14:00 uur: Liefdesliederen van Schumann en Brahms voor sopraan, alt, tenor, en bariton. Door: Leeuwenbergh Vocaal Kwartet. Pianobegeleiding: Jacqueline van der Zee en Reinder Mulder.
Entree : € 7,50

Trio Trajectum: gedroomde drieklank

Stel, je reist af naar een onbewoond eiland en je mag slechts drie klankinstrumenten meenemen. Welke zou je kiezen? Een zangstem vanzelfsprekend, een piano niet te vergeten, en dan liefst nog iets hemels. De klarinet wellicht? Hoe je ook wikt of weegt, grote kans dat een beetje muziekliefhebber bij dit drietal uitkomt. Zo bezien zou Trio Trajectum direct scheeps kunnen gaan naar onbewoonde verten, maar vooralsnog kiest het bijzondere muziekensemble voor een concert in de Sela theatertuin. Met de op het lijf van het trio geschreven klankkleuren van Mozart en Schubert. Maar ook werk van hun minder bekende tijdgenoot Louis Spohr en modernere componisten zoals Ralph Vaughan Williams.
De drie jonge musici van Trajectum spelen al samen sinds hun studietijd aan het Conservatorium van Utrecht (Trajectum in het Latijn). Intussen hebben hun muzikale carrières een vlucht gemaakt - zo zong sopraan Kitty de Geus afgelopen zomer als soliste op o.a het Oerolfestival en het Festival Oude Muziek, geeft pianiste Henriëtte Wirth soloconcerten, en speelt Steven Geraads bij het Sweelinckorkest de eerste klarinet. Ondanks hun drukke werkzaamheden houden de drie vast aan hun jeugdliefde; het onbevangen speelplezier van Trio Trajectum.

20 juni 2010, 14:00 uur: Kamermuziek van Mozart, Schubert, Spohr, en modernen voor sopraan, piano en klarinet. Door: Trio Trajectum. Entree : € 7,50

 

Soulvolle grote stadspop in theatertuin

Juweeltjes liggen soms zomaar op straat, althans in de stad Groningen, ondervond Ingrid Cornelisse van theatertuin Sela. Aan de zwier met vrienden op de zonovergoten Koninginnedag van twee jaar geleden, deinde ze met de mensenmassa mee in de Grote Kromme Elleboog langs het zoveelste straatbandje dat net zijn instrumentarium had opgesteld. ‘Al bij het eerste nummer stokte de mensenstroom en bleef iedereen staan luisteren. Ik ook. De opwindende muziek klonk op de een of andere manier bekend, maar toch ook weer niet.' Wie of dit waren, vroeg ze links en rechts, maar niemand die het antwoord wist. Wel stond de massa al gauw te swingen op de aanstekelijke soulmuziek. ‘Ik dacht meteen: die wil ik wel hebben voor een zondagmiddagconcert.'
O nee, weerde bandleider CT Heida af. Het zojuist geformeerde TCQ brengt overwegend eigen muziek, aangevuld met wat covers in een nieuw soulvol jasje en de muzikanten waren nog niet zover dat zij een afgerond optreden konden of wilden verzorgen. Eerst nog maar eens wat pakkende songs erbij. Ondertussen zijn we twee jaar verder en is TCQ een van de hottest bands uit het Groningse clubcircuit. Met de komst naar de theatertuin lost TCQ het afspraakje op die Koninginnedag alsnog in. Soulvolle pop van eigen makelij: op de een of andere manier vertrouwd, maar toch weer heel anders.

4 juli 2010, 14:00 uur: Soulvolle pop van TCQ. CT Heida: zang en toetsen, Adelbert van der Meer: zang, gitaar, basgitaar, Liesbeth Tieland: zang, percussie, en Mervyn Gerds: zang, gitaar, basgitaar. Entree : € 7,50

 

Belgische engelenstemmen geven concert in theatertuin

La¿s - drie Belgische zangeressen met ‘angel voices', volgens Emmylou Harris. Zij zongen het afgelopen decennium op Pinkpop en Rock Werchter, toerden met Sting door Frankrijk, speelden met het London Chamber Orchestra en maakten een concerttour door China. En datzelfde La¿s komt zomaar op een zondagmiddag zingen in theatertuin Sela te Appelscha - het is eigenlijk nauwelijks te bevatten. De charmante openlucht setting speelde wellicht een rol bij de toezegging van de dames, maar meer waarschijnlijk past het onverwachte optreden in Friesland bij de eigenzinnigheid die de zangeressen al sinds hun debuut in 1998 aan de dag leggen.

Met middeleeuwse teksten op eigen melodieën brachten Jorunn Bauweraert, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix destijds een volstrekt nieuw geluid in de Vlaamse folktraditie. Niet alleen verstokte volksmuziekpuristen, maar ook de popminnende jeugd reageerden laaiend enthousiast op de onnavolgbare samenzang van het jonge drietal. A capella zingend of begeleid door de eigen folkrock band, de tintelingen die de harmonische stemmen van La¿s teweeg brachten, liepen zowel over ruggen in het Vlaamse ‘kappelkescircuit' als tussen de schouders op rockfestivalterreinen. Pure magie, vonden niet de minste muzikanten, maar de overrompelende lof en de daaropvolgende tournees door het buitenland beletten de eigengereide vrouwen allerminst om nieuwe wegen in te slaan. Op de derde cd Douce Victime, opgenomen in de Abbey Road studio, voegden zij naast teksten uit het Vlaams liedboek eigenzinnige interpretaties toe van Jacques Brel klassiekers, liedjes van Herman van Veen, en feestelijke cajun covers.
Ah bon, inmiddels zijn de dames alweer een twee cd's verder. Op The ladies' second song slaan zij wederom nieuwe toonaarden aan met songs op gedichten van onder andere W.B. Yeats en Pablo Neruda. En met de Belgische cellist Simon Lenski maakte La¿s onlangs een sferische zwerftocht door het eigen repertoire. Wat het publiek in de theatertuin van het veelzijdige drietal mag verwachten blijft vooralsnog een verrassing. Maar La¿s komt. Naar Appelscha. Echt waar.

25 juli 2010, 14:00 uur: La¿s, a capella optreden van wereldvermaard folktrio uit België. Zangeressen: Jorunn Bauweraert, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix.
Entree : € 10,00 muziekzomerkaart € 5,00

 

Muziekzomerkaart  € 30,00

Info:  www.selatuinen.nl of 0516 521398

 

Theatertuin Sela aan De Bult 3 in Appelscha, vlakbij Langedijke.

 

 

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
e4c903
Onthoud mijn gegevens!